coycoy

Blogg om livet, smycken och annat

Fredag

I morse sov jag länge...sista semesterdagen. Det var så skönt. Planen var att jag skulle städa, diska, packa och köra till Övik. Men då ringde Cicci och undrade om vi inte skulle luncha på stan. Självklart ville jag det. Jag dammsög, diskade, packade, lekte med datorn nu när det är coolt och åkte till stan. Mamma och pappa skulle äta lunch i min lägenhet så jag var ju som tvungen. Jag och Cicci gick till Invito. Där fick man ta salladsbuffé och sedan beställde vi lax med potatiskaka. Det var riktigt gott och det är så trevligt att luncha då man aldrig har möjlighet till det annars på vardagar.

Efter det så körde jag till Övik och gick på pärlaffären. Tänkte att jag skulle göra lite smycken nu innan jul. Besökte även lite andra affärer men det blev inga inköp. Åkte vidare till syrran och då kommer man direkt in i hetluften. Det går i ett. Vi gjorde 80-tals tacos till middag och det kom även några andra gäster. Det var gott. Nu på kvällen har vi sett lite idol.

 

Stan dag

Idag var jag och klippte mig på morgonen. Det blev inte så stor förändring men topparna blev fräschare och det blev lite uppklippt så det inte känns så tungt.



Efter det cyklade jag till microshopen och återställde grafikkortet. Jag pratade med en ny kille och han trodde att jag visst hade en PCI-express ingång. Jag nämnde att jag fotat datorn och han ville gärna se bilderna. Tyvärr hade jag kameran hemma men jag skulle maila honom. När jag kom hem mailade jag bilderna direkt.

Vid lunch kom mamma och hämtade upp mig och vi for på Sköna rum, Mio, Cervera och gick en sväng på stan och besökte alla inredningsaffärer. Jag köpte ett på vinterskor på Din sko. Det var väldigt längesedan jag vandrade runt så där på stan. Det kändes som extra lyxigt.



När jag kom hem hade jag fått svar av microshopkillen. Han skrev att jag hade en pci-express ingång och han hade markerat den med en ring. När jag såg bilden kände jag mig som iqfiskmås. Grafikkortet visade sig vara det jag trodde var moderkortet...han måste ju ha skrattat ihjäl sig i butiken när han fick kortet.

Snabbt åkte jag tillbaka till microshopen och köpte grafikkortet igen och även windows 7. Sedan åkte jag ut till Cicci, Jonas och barnen. Jag hade köpt ett badrum till Ebbas dockhus så hon fick det och vi lekte lite.

Nu sitter jag framför datorn som håller på att installera windows 7. Det gick bra att byra grafikkort och nu väntar jag bara på att installationen av windows 7 ska bli klar. Jag tror det först när jag ser det.

Uppdatering
Nu har jag installerat både grafikkortet och windows 7 och det fungerar utmärkt. Det är riktigt snyggt.

dålig teknikdag

Igår skulle två viktiga grejer köpas in till datorn, ett grafikkort och en exterm hårddisk. Jag började med att köpa en extern hårddisk på 640 GB. Jag for sedan på microshopen och visade upp alla data för min dator och sa att de skulle ta fram ett grafikkort som passade. Efter många letningar på lagret så hittades tillslut ett grafikkort. När jag så ska betala vill inte kortet vara med. Det gick bra med signatur men kände ändå att jag skulle gå förbi banken.

In på banken och när det var min tur hittade hon inte mitt kort i datorn. Jag fick hjälp av en annan kvinna och hon såg då att kortet var spärrat för att jag slagit fel pinkod, vilket jag inte gjort men men. Hon beställde sådeles ett nytt kort och jag fick ta ut pengar så att jag klarar mig tills jag får det nya.

Jag kom hem och installerade genast den externa hårddisken. Jag förde över en massa filer och började sedan föra över filmer som jag har på datorn. Det gick bra så länge inte filmerna var över 4 GB. När jag så hade fört över allt jag ville och bara hade kvar de stora filera ringer jag till min svåger som är duktig på datorer.

Jag: Jag kan inte för över stora filer till externa hårddisken. 
Jonas: Du måste formatera om hårddisken så att den kan ta emot filer som är större än 4 Gb.
Jag: Ja, men jag har ju fört över allt redan.
Jonas: Det är bara att börja om.

Jag började inte om utan tänkte att jag kan klara mig utan de filmerna. Så var det dags att sätta i det nya grafikkortet. Jag drog ut alla sladdar, ställde datorn på diskbänken, viktigt så att det inte blir statiskt, skruvade lös en sida och dammsög innuti, rätt dammigt. Sen står jag och tittar på datorn och tänker, var ska grafikkortet in. Efter lite funderingar kom jag nog på det. Öppnade förpackningen med grafikkortet och när jag ser grafikkortet får jag inte ihop det med hur det ser ut. Det passar inte alls. Jag ringer pappa och vi sitter i telefon med varsin dator och söker vad det är för skillnad på olika grafikkort. Efter 45 min kommer vi fram till att jag har en PCI-ingång men har köpt en PCI Express- ingång.

Hoppas nu att affären vill ta tillbaka sitt grafikkort. Det här med datorer är inte lätt. Jag vill bara att det ska fungerar utan att det är en massa krångel. Sen vill jag ju kunna allt också. Jag känner mig som en novis. När de pratar i affären vad det är för skillnad på saker har jag ingen aning om vad pratar om. Man känner sig verkligen inte smart. I vissa lägen känner jag mig nog lite datasmart men har nu kommit fram till att det är rent användningsmässigt.

Jag har beslutat att jag behåller xp på min dator och när den gått sönder köper jag en ny som har windows 7 insallerat. Jag får vara lite ocool till dess.

windows 7

Igår hade jag så min första lediga dag under höstlovet. Klockan 8.20 var jag ändå på jobbet...Jag hade inte skrivit omdömmen till en av klasserna och det måste vara gjort senast denna vecka. Jag är ändå rätt stolt då jag gjorde det direkt och inte väntade till söndagkväll. Var på jobbet till lunch och åkte sedan till stan för att fixa några ärenden.

På sommaren har jag sällan sockar och nu när det blivit höst har jag insett att det är hål i nästan alla sockar jag har så jag köpte 10 nya par. Nu hoppas jag att det ska räcka ett tag. Köpte även nya strumpbyxor och linsvätska.

I fredags släpptes nya windows 7. Jag såg en kille som hade windows 7 på sin dator och det verkar så coolt med de nya glasliknande effekten på fönstrena. Det har också den praktiska menyn där man ser en bild på vilka fönster man har uppe. Det kallas windows aero. Laddade ner ett program för att se hur min dator är kompatibel med windows 7. Det visade sig att det största problemet är att mitt grafikkort är för dåligt. Jag for då igår till microshopen och frågade lite. Han i butiken frågade frågor som vad har du för dator, en grå. Vad är det för processor, den är ganska snabb. Jag menar hur kul är det att svara på dessa frågor när man verkligen bara har iqbefriande svar. Nu har jag i alla fall tagit fram ett produktblad från nätet som jag ska fara dit med så jag kan köpa mig ett nytt grafikkort. Kanske får jag ta med datorn till Övik i helgen så kan min svåger hjälpa mig att installera det.

Har i samma veva nu också kommit på att jag måste köpa mig en extern hårddisk. Dels för att göra en backup av datorn och dels för att föra över alla dokument som jag vill ha kvar om jag installerar windows 7. Har tittat en del på skärmar också. Jag skulle vilja ha en widescreen med inbyggd tv så jag kan se tv från sängen....det är mycket vill ha, vill ha, just nu.

Studiedag

I går, söndag var jag på en konsert på Vasakyrkan. Det var gospelkören, great joy och ett storband som tillsammans gjorde en av Duke Ellingtons sakrala konserter. Det var riktigt bra och jazz är ju så mysigt att lyssna på.

Idag har vi haft studiedag. Det är så viktigt att man får input av ideér, det ger liksom energi. I alla fall så var jag på en föreläsning i stan som hette laborativ matematik. Vi hade en helt underbar föreläsare som inspirerade och talade om många sanningar. Vi fick även prova på många av hans övningar, riktigt kul. Lunchen intogs på great eastern, det var buffé. Det är så lyxigt att få äta ute en lunch. Det är man ju verkligen inte van vid. Det stora problemet är bara att veta var man ska äta, angenämt problem.

Efter lunch cyklade vi upp till Umevatoriet. Där har de en utsällning om matematik, Bagdad. Vi fick vara med på ett skådespel och fick sedan göra en massa kluriga uppgifter. Vi avslutade dagen med att sista i planetariet där vi åkte ut i rymden och fick se hur mycket spännande som helst. Det är helt fantastiskt vad det finns för tekniska möjligheter, riktigt coolt.  Sammanfattning av studiedagen kan man säga är positivt.

Jag kom på igår att oj, jag måste besiktiga bilen innan fredag annars blir det körförbud. Pappa sa flera gånger i sommras att jag skulle åka och besiktiga den i Piteå för där finns det tider. Jag lyssnade naturligtvis inte på det örat. Var inne på nätet igår men det fanns inga tider lediga. Ringde dit idag för att gulla lite då säger han i telefonen men du behöver ju inte besiktiga bilen förrän senast 2010 sista oktober...ibland ska man ha tur, riktigt tur. Tydligen är bilen så ny att första gången är efter tre år och andra gången efter 2 år.

Nu ska jag göra middag, städa lite, handla och sedan kommer bönegruppen hit.



cookalong

I måndags såg jag programmet Tinas cookalong. Hon gjorde en Indisk kycklinggryta med mandel och koriander och till efterrätt Ananas i karamellsås med rostad kokos. Det såg jätte gott ut i programmet så när jag och Micke kom på att vi skulle göra middag ihop så körde vi på med cookalong recepten.


Här är kycklingsgrytan. Det blev helt underbart gott. Jag har aldrig gjort indiskmat från grunden men det var faktiskt väldigt lätt.


Visst ser det gott ut. Detta är ananasen. Det blev lite för sött om man tog mycket sås men med lite sås,ananas,glass och den rostade kokosen blev det riktigt bra.

Vi hade en trevlig kväll och det är välidgt trevligt att laga mat tillsammans med någon.

Äntligen

...så uppdaterar jag bloggen. Ibland är det som att tiden och orken inte finns. Den senaste veckan har det varit mycket. Det började med att alla omdömmen skulle skrivas sen förbereda utvecklingssamtal och efter det genomföra utvecklingssamtal. På detta har jag haft rethosta så jag har inte fått sova ordentligt på nätterna. Då blir man rätt sliten. Sen har det ju varit mycket som ska vara klart innan lovet men nu äntligen...är det lov...eller ja, på måndag är det föreläsning hela dagen men sen är jag helledig resten av veckan. Har inte så mycket inplanerat så det blir lugnt och skönt.

Förra helgen så var syrran med familj uppe och hälsade på. Det är så mysigt att träffa sina syskonbarn. Fullfart och man kan knappt tro att Gustav blivit så stor på bara två månader. Jag hade fått en spis, strykbräda och ett strykjärn av en god kollega till mig. Pappa fixade till lite i spisen och under helgen lekte Albin med grejerna. Jag tror att han tyckte det var skoj. På söndagen var jag till mina fina vänner Cicci, Jonas och barnen. Det var så längesedan jag lekte med barnen och det var riktigt kul. Vi spelade spel och lekte i dockhuset.

Två nya inköp under veckan. En ljuslykta och en planeringskalender. Jag tycker att det är jättemysigt att tända ljus på kvällen nu när det är så mörkt ute. Ibland måste man då få lyxa med att köpa sig en ny lykta trots att man har flera stycken sedan förrut.



Planeringskalendern har min förra kollega Lena Emilsson gjort. Den är så fantastiskt fin och jag längtar till 2010 då jag får sätta upp den. Jag tror sen att jag ska spara bilderna och göra en tavla där jag kan byta ut bilderna för varje månad, recycling.



Lite nya grejer

I måndags hade jag på mig mina nya skor till ett par baggy jeans. Jag upptäckte under dagen att det inte alls passade ihop. Det såg lite för fint ut ihop. Jag for därför på en sportaffär efter jobbet för att köpa sneekers. Jag provade bara ett par sen bestämde jag mig. Visst är de klassiskt snygga...



När jag sedan kom hem hade jag fått ett så trevligt paket i brevlådan. Det var en bok som gjorde mig så otroligt inspirerad. Jag vill bara pyssla, pyssla.

 
  


En grej som beskrevs i boken var hur man gör makramearmband. Idag for jag och köpte tråd så nu har jag gjort mitt första armband. Det blev kanske inte det snyggaste men man måste ju prova sig fram för att bli duktig. Det svåraste var att komma ihåg om tråden skulle gå över eller under...man ska komma ihåg två saker men jag var tvungen att kolla i boken nästan varje gång. Så här blev det.

Hosta

I veckan har jag haft en besvärlig hosta framför allt på nätterna. I torsdags var jag och köpte hostdämpande så natten till fredag sov jag väldigt bra. Natten mot lördag däremot sov jag ingenting alls. Jag hostade hela tiden. Vaknade 11.00 på lördagen och huvudet kändes hur segt som helst. Jag var mest inne på lördagen och spenderade den med att se på kostymfilmer som jag lånat av en kollega. Språket och klänningarna är ju helt fantastiska. Man slås dock av att det inte kan ha varit lätt att bli kär. Det spelar så stor rioll hur mycket pengar och vilken status familjerna har...nog var det inte alltid bättre förr.



Idag, söndag, åkte jag hem till mamma och pappa för däckbyte. Pappa bytte däck och jag lagade mat. Visst är det en fin fördelning. Det bästa med att åka hem är också att man kan diskutera de mest banala sakerna. När jag nu inte har någon här hemma att diskutera vardagliga saker så får man åka hem. Idag diskuterade jag med mamma om jag skulle behålla min skor som jag köpt eller om jag ska köpa ett par vinter skor. Jag vet nog svaret själv men det är alltid bra att bolla med någon. Kom fram till att jag behåller skorna men att jag ska köpa ett till par som är riktiga vinterskor, varma.



I kväll blir det snooker för hela slanten. Robertson är i final och leder just nu när det är paus. Håller tummarna...

Bio

I kväll så har jag och Susanne varit och sett "Flickan som lekte med elden". Jag har som längtat att få se den, böckerna är så suveräna. Ni vet vad man säger om böcker som blir filmer, de lever aldrig upp till förväntningarna. Det är sällan jag känner så och detta var inget undantag. Jag tyckte filmen var riktigt bra och längtar redan till november då sista delen kommer på bio. Härlig dag idag.

Måndag

Det kändes jobbigt att åka till jobbet idag när jag vaknade. Tänkte mest på hur jag längtar att komma hem från jobbet. Åt frukost och kom då på att jag hade ju bestämt mig för att städa lägenheten igår. Fixade så att allt är undanstökat. Nu vill jag inte längre komma hem från jobbet...

Uppdatering
Nu har jag städat klart och det känns underbart. Satte på mig en klänning bara för att det skulle bli lite roligare. Nu vill man knappt röra sig i lägenheten för man är rädd att smutsa ner.

Efter jobbet tog jag en sväng på stan för att söka skor. Jag har bara sommarskor och min nya stövlar. Jag skulle behöva en snygg svart låg sko. Det är ju faktiskt helt hopplöst. De flesta skorna är för smala eller är lite högre, dvs till anklarna och de gillar jag inte. Sommarskorna får duga ett tag till med andra ord.

Sundsvall

Jag åkte hemifrån vid halv nio och var i Stöcke vid nio. Då började vi vår färd ner till Sundsvall.


Vi stannade till vid Höga Kusten-bron...


...och fikade i bilen.

Nere i Sundsvall besökte jag direkt butiken Zizzi. Där inne så provade jag lite olika kläder. Bestämde mig för två saker och så kommer en expedit.

Expediten: -Har du sett våra stövlar?
Jag: -Jo, det har jag, men jag kan inte ha stövlar.
Expediten: -Jag lovar att du kan ha de här stövlarna. Du kan ju prova.
Jag: -Okej!
Jag: -Jag kan ha de.
Expediten: -Jag sa ju det. De passar jättebra.
Jag: -Vad kostar de?
Expediten: Bara 2299:-
Jag: -Måste tänka lite.

En tio minuter senare har jag bestämt att jag köper de. Det är så sällan jag kan ha stövlar och jag har verkligen velat ha ett par så nu har jag det :-)


Man ska tydligen ha bordsunderlägg i stövlarna så de inte viker sig.


Köpte en lila kofta och ett linne som man kan ha en tröja under. Jag köpte också ett par lila mönstrade strumpbyxor.


Hann en snabbis på ikea där jag köpte denna skrivbordslampa och batterier.


Köpte också två blommor som jag nu har planterat.

När vi började dra oss hemåt stannade vi hos syrran i Övik och åt tacos. Vi var tillbaka i Stöcke vid halv nio. Det blev en hel dag. Jag är nöjd med alla mina inköp.

Äntligen fredag

Har idag varit grymt effektiv. Jag har bara en lektion på förmiddagen och rättade då en klass prov. Under eftermiddagen rättade jag 1,5klass till. Det innebär nu att jag har rättat alla mina fyra prov som jag skulle rätta. Det känns skönt inför helgen.

På väg hem stannade jag på en icaaffär och handlade. De hade 1 års jubileum med grymma rabatter. Utanför affären kunde man köpa parisare och dricka för en tia...en tia...mycket billigt. Det var nog längesedan man kunde köpa det för en tia.

Ikväll mötte jag upp Cicci, Jonas, Jocke och Micke på costas. De hade varit och sett "flickan som lekte med elden". Längtar tills jag ska se den. Det var i alla fall väldigt trevligt att umgås en stund. Costas är så mysigt och det känns så lyxigt att köpa en latte så här inför helgen.

Ska nu upp tidigt då jag ska till...sundsvall...imorgon.

Historiskt ögonblick

Imorse fick man gå och hämta sin nya dator. Det var kö i till det rum där det delades ut datorer. Det är historiskt ögonblick på så sätt att aldrig tidigare har alla lärare som jobbar mer än 50% fått låna en egen bärbar dator. Detta ögonblick skulle ju ha kommit tidigare tycker jag, för 5 år sedan men bättre sent än aldrig. Själv har jag haft en egen dator i två år då jag lägger schema och håller på med hemsidan så jag har lånat ut min. Det är så liten skärm på den nya att det inte går att få en bra överblick som behövs när man lägger schema.

Har i kväll suttit med rättning. Vill gärna få bort så mycket som möjligt inför helgen. Såg på lyxfällan samtidigt som jag rättade. Jag är inte bra på att spara pengar men de som är med i programmet har verkligen ingen koll. Jag känner mig alltid lite bättre till mods pengamässigt efter det programmet.

Snart helg...sundsvall here I come...